Informacije o filmu

Režija: Christopher Nolan
Scenarij: Christopher Nolan
Žanr: akcijska vojna drama

Igralci: Fionn Whitehead, Damien Bonnard, Aneurin Barnard, Tom Hardy

Dolžina: 106 minut
Jezik: angleški
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt5013056

Film zvesto prikazuje dogodke med spektakularno bitko pri Dunkirku ter evakuacijo zavezniških vojakov iz Belgije, Britanije in Francije, ki so bili odrezani od sveta in obkoljeni z nemško vojsko, na francoski obali med 27. majem in 4. junijem 1940. Z evakuacijo so takrat rešili več kot 300 000 vojakov.

Video napovednik

Recenzija

Kakšen fantastičen film. Dunkirk me je zelo pozitivno presenetil, čeprav pri režijskem renomeju s kakršnim se ponaša Christopher Nolan v dvorano nisem šel ravno z nizkimi pričakovanji.

Sprva moram pohvaliti tehnično dovršenost. Hoyte Van Hoytema (direktor fotografije, Medzvezdje, Ona) je ponovno ustvaril fotografsko mojstrovino. Snemanje je potekalo na lokaciji v Dunkirku z skoraj 6000 statisti, avtentičnimi vozili iz druge svetovne vojne in številnimi praktičnimi efekti. Z dodatkom prvorazredne glasbene spremljave izpod rok talentiranega skladatelja Hansa Zimmerja je film z strašljivo in vznemirljivo pristnostjo pričaral vzdušje na plažah Dunkirka. Z malo dialoga je Nolan velik delež pripovedovanja zgodbe prepustil zvoku in sliki, kar se je izkazalo za odlično potezo. Scenarij nelinearno prepleta zgodbe vojakov, pilotov in civilistov, ki vsak na svoj način igrajo vlogo v tem velikem zgodovinskem dogodku.

Igralska zasedba se je izkazala in odlično opravila svoje delo. Izpostavil bi Fionn Whiteheada, Kenneth Branagha, Marka Rylanca in Harry Stylesa (pevec skupine One Direction), ki so svoje debitantske vloge odigrali izjemno. Številni, ki nas je v dvorano pritegnil tudi Tom Hardy smo pričakovali, ga bo bomo videli v dosti večji vlogi, vendar je z herojsko sceno na koncu filma nedvomno pustil svoj pečat. Nekateri filmu očitajo, da likom ni dovolil dovolj globokega karakternega razvoja in gledalcu omogočil čustvene povezave z junaki v filmu, vendar sam menim, da je tako film ostal bol pristen in poudaril boj za preživetje, ki so ga doživljali vojaki in z njimi cela Velika Britanija, kateri je bil večji kot zgolj zgodba nekega posameznika.

Iz dvorane sem odšel z občutkom kot da sem sam doživel umik vojske iz Dunkirka med drugo svetovno vojno, prežet s čustvi kakršna si predstavljam, je takrat občutila Velika Britanija in širši svet. Kot še nikoli doslej sem se zavedal teže tega zgodovinskega dogodka. Brez dvoma je bil film vreden ogleda in ga priporočam prav vsakomur.

Vid Jerčič

Dodaj odgovor